Home » blog » Vill du bli hundägare? Här är frågorna du borde ställa dig själv innan du skaffar hund

Vill du bli hundägare? Här är frågorna du borde ställa dig själv innan du skaffar hund

Antalet hundägare i landet ökar i snabb takt. Fler och fler väljer att köpa en hund som sällskap. Skulle även du vilja skaffa en helt egen hund? Då ska du först ställa dig själv frågorna här nedan. Med hjälp av dessa frågor kan du hitta din drömhund och undvika potentiella fällor.

 

Vart hittar man hundar till salu?

Vet du vart du ska börja leta efter din egen hund? Att hitta hundar till salu är faktiskt riktigt enkelt. Det lättaste och snabbaste sättet att hitta hundar till salu är genom att söka runt lite på nätet. Det finns mängder av olika annonssidor och djursajter att besöka. Vissa sajter är mer noggrant kontrollerade än andra. Välj helst sajter som ofta kontrolleras, så slipper du oseriösa säljare som endast är ute efter dina pengar.

Du kan även hitta hundar till salu hos uppfödare. Om du letar efter en specifik hundras, kan du gå genom rasklubben för den hundras du är intresserad av. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med en passande uppfödare. Vissa uppfödare och kennlar har sina egna hemsidor som du kan besöka för att lära dig mer.

Hur dyrt är det att ha hund?

Har du tänkt på vad det faktiskt kostar att köpa och äga en hund? Innan du skaffar en hund, ska du först räkna ut hur mycket pengar du kommer behöva spendera på hunden varje månad. Räkna ut hur mycket hunden kommer att kosta i foder, leksaker, försäkringar och tillbehör. I de flesta fall kostar det mer att äga en stor hund än en liten. Tänk alltid på detta innan du bestämmer dig för vilken typ av hund du vill ha. Välj inte en hund enbart efter din egen smak. Kom ihåg att du ska kunna ha råd att betala för den i längden.

En hund kostar ofta mer än många tror. Genom att räkna ut vad en specifik hund kostar innan du köper den, kan du slippa otrevliga överraskningar i framtiden. Om du interedan har räknat ut vad din drömhund skulle kosta, ska du verkligen göra det.

Vilken ras ska man välja?

Vet du vilken ras eller typ av hund du vill ha? Om du inte redan vet vilken hund du vill ha, ska du försöka att hitta en som passar dina behov och intressen. Vill du skaffa en hund enbart som sällskap? Då ska du välja en hund som är avlad specifikt till att vara en sällskapshund. Vill du träna lydnad med din hund och kunna lära den olika konster? Då ska du välja en ras som är duktig på just de sakerna.

 

Du ska även tänka på vad du har att erbjuda hunden. Tänk inte bara på dig själv och det du vill. Välj en hund som du tror skulle trivas hos dig och i ditt hem. Bor du i en liten lägenhet? Då ska du helst välja en mindre hund. Bor du flera våningar upp i ett hyreshus utan hiss? Då ska du undvika raser som är stora och tunga.